Besök i Sundsvall med tema offentlig upphandling

160330_sundsvall 160331_sundsvall 160404_sundsvalls_tidningFörra veckan var plenifri, vilket innebär att vi inte behöver ta oss till Stockholm. Jag och min kollega Ann-Charlotte Hammar Johnsson tog oss i stället till Sundsvall för två dagars besök med tema offentlig upphandling. Tillsammans med det moderata oppositionsrådet Jörgen Berglund och gruppledaren Alicja Kapica besökte vi kommunens upphandlare och flera företag som lägger anbud vid upphandling. På bilden ser ni mig och Ann-Charlotte med vår kollega Eva Lohman, som är från vackra Sundsvall.

Företagarna vi träffade ställde sig mycket frågande till det nya lagförslaget om krav enligt kollektivavtal och till förslaget på ny upphandlingspolicy i Sundsvall, som skulle innebära faktiskt krav på kollektivavtal. Det är olagligt, men det bryr sig inte kommunens majoritet om, tydligen. Man häpnar. Företag behöver mindre krångel, inte mer.

I lilla Stöde (där Ingrid Bergman gifte sig i den vackra kyrkan) träffade vi Maria och Anne-Li som erbjuder taxi, hemtjänst, sjukresor och ruttjänster. Trots krångliga regler och tuffare krav kämpar de på för sin dröm och skapar jobb och valfrihet på landsbygden. Hjältar!

I dagens Sundsvalls tidning skriver jag, Ann-Charlotte och Jörgen om hur skadliga förslagen om krav enligt och på kollektivavtal är.

Vi tackar Jörgen och hela det goa gänget moderater i Sundsvall och hoppas att vi snart ses igen!

Print Friendly