Carolin Dahlman om kommunmiljarderna

I dagens Kristianstadsbladet skriver Carolin Dahlman träffsäkert om kommunmiljarderna. Hur vet vi att den stora summan verkligen gör nytta för integrationen i kommunerna?

160216_kommunmiljarderna_dahlman

 

 

 

 

”9,8 av miljarderna delades ut som ett extra statsbidrag till kommuner och landsting. Men dessvärre hade inte Andersson någon plan för hur pengarna skulle användas. Det blev några miljoner hit, några dit. Lite här och lite där. Riksdagsledamot Maria Malmer Stenergard (M) från Kristianstad försökte få ut beräkningarna kring hur fördelningen hade gjorts, med det dröjde länge innan hon fick svar, vilket till slut resulterade i en KU-anmälan. (…) Skattebetalarna tycker kanske att de stiligt stylade budgetarna för 2015 och 2016 ser förtroendeingivande ut. Men frågan är vad de tycker när kommunerna inte kan fortsätta satsningarna trots att kostnaderna kvarstår.”

Jag är också bekymrad över att pengarna kanske inte i första hand går till de kommuner som på lite längre sikt får stora kostnader, exempelvis i form av försörjningsstöd. Många väljer kanske att flytta från den kommun de först bodde i för att bo närmare släkt och vänner. Det är den nya kommunen som får stå för det långsiktiga integrationsarbetet, med allt vad det innebär. Kanske är det de kommunerna som egentligen bäst behöver pengarna? Det är svårt att veta, men klart är att denna satsning måste utvärderas. Jag kommer att återkomma i frågan inom kort.

Här kan du läsa mer om min KU-anmälan, som Carolin nämner i sin ledare.

Print Friendly