Fler kommuner borde banta ner politiken

radhuset

Foto: Kristianstads kommun/Claes Sandén

Representativ demokrati handlar inte om att ha många representanter. Tvärtom är jag övertygad om att färre representanter leder till större ansvarskännande, bättre närvaro och mer stuns i den politiska debatten. Det har man förstått i Örkelljunga kommun, där man nu minskar antalet ledamöter i fullmäktige från 45 till 41. Det sparar inga pengar åt kommunen, eftersom ledamöterna inte har något arvode. Det är smått unikt.

I Kristianstads kommun finns det riktigt gott om politiker. Men det finns inte gott om pengar. När kommunen nu höjer skatten med 60 öre måste alla slantar vändas på, även inom politiken.

Kommunallagen säger att en kommun av Kristianstads storlek måste ha minst 61 ledamöter i fullmäktige. Kristianstad har 71.

När det gäller de politiska nämnderna finns inga lagregler.  De flesta nämnderna i Kristianstads kommun har elva ordinarie ledamöter och sex ersättare, medan de större nämnderna, barn- och utbildningsnämnden samt omsorgsnämnden, har femton (!) ordinarie ledamöter och åtta ersättare.

Jag tror att mindre nämnder blir mer effektiva och politiskt mer intressanta. Det ska inte vara möjligt att som ledamot i en nämnd aldrig öppna munnen eller att som ledamot av kommunfullmäktige aldrig gå upp i talarstolen.

 

Print Friendly

En reaktion på “Fler kommuner borde banta ner politiken

Kommentarer inaktiverade.